Lună: ianuarie 2020

Predica Părintelui Cosmin Tripon la Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

Sfinții Trei Ierarhi sunt modelele noastre, iar dacă ierarhii din zilele noastre au anumite căderi și derapaje, ne rugăm pentru ei ca Dumnezeu să nu îi lase de batjocura diavolilor și de râsul oamenilor, ci să îi aducă înapoi pe drumul cel bun și să le dăruiască ajutor să își poată împlini misiunea lor pastorală și îndatoririle lor de episcopi și slujitori ai lui Hristos, ai lui Dumnezeu și ai poporului român.

Cârdășia ecumenistă a ierarhiei și ratarea misiunii BOR de participare la reîncreștinarea Europei neopăgâne

Migrația masivă a românilor ortodocși în Occident i-a dat Bisericii Ortodoxe Române șansa de a face o misiune la scară continentală și a participa masiv la reîncreștinarea continentului păgânizat. Diaspora română este cea mai masivă și mai activă la nivel social emigrație dintr-o țară ortodoxă în Europa Occidentală.
În loc să le arate occidentalilor ce înseamnă a fi ortodox, mulți preoți și toți episcopii trimiși în diaspora au defilat braț la braț cu ecumeniștii, lăsând acelor popoare impresia că nu sunt cu nimic diferiți de cei pe care îi părăsiseră pentru că îi consideraseră lipsiți de har.
Prin duhul ecumenist, aceștia au închis ușa Bisericii multora dintre occidentalii pe care, altfel, i-ar fi putut aduce la Hristos.

Predica Părintelui Cosmin Tripon la Duminica lui Zaheu vameșul

Zaheu ne dă nouă, astăzi, o mare lecție despre pocăință și despre smerenie.
În contextul în care noi, în vremurile actuale, ne aflăm în exil, prigoniți de ierarhii noștri si stigmatizați de opinia publică și de confrații noștri ortodocși, de multe ori, în această perioadă și mai bine zis în fiecare zi aproape, simțim și noi dacă nu cuvintele lor tăioase, pline de reproșuri, măcar privirile acelea încruntate și acuzatoare îndreptate spre noi.
Dar nouă nu ne pasa de acestea, deoarece, ca și Zaheu, ne-am urcat în copac ca să-L găsim pe Hristos. Și copacul acesta este Copacul Adevărului, este Trunchiul Bisericii, iubiți credincioși, din ale cărui ramuri și noi facem parte prin Botez și Mirungere, iar acest Copac este Calea, Adevarul și Viața.

Dacă nu mai putem călători cu buletinul nebiometric, statul trebuie să ne dea pașapoarte nebiometrice normale

Ieri am depus la adresa transmisă de Ministerul Afacerilor Interne această scrisoare cu observații și sugestii la proiectul de ordonanță referitor la schimbarea actelor de identitate.
Suntem de acord cu cei ce susțin ca buletinele de identitate nebiometrice să rămână cele care sunt acum, iar dacă se dorește neapărat un nou format de buletin nebiometric, atunci am cerut să ni se dea garanții legale că nu va fi folosit niciun fel de sistem secret de culegere sau stocare a datelor, că buletinul cel nou va fi ca și acesta, chiar dacă este mai mic ca format.
Deoarece se susține că buletinul nebiometric nu mai poate fi folosit ca document de călătorie, ni se pare obligatoriu ca pașaportul temporar nebiometric să se transforme în pașaport simplu nebiometric cu o perioadă de valabilitate de 10 ani, ca și a celui biometric.
Astfel se elimină discriminarea existentă între cetățenii români care acceptă biometria și cei ce nu o acceptă. Dreptul la liberă conștiință este un drept, nu un păcat. Prin urmare, este inacceptabil ca cineva să fie pedepsit de către stat pentru că are o anumită poziție față de biometrie.

Predica Părintelui Cosmin Tripon la Duminica vindecării celor 10 leproși

”Socotesc lipsa de recunoștință ca un lucru foarte urât. Acela care nu ține minte binele făcut lui și nu arată recunoștință săvârșește o greșeală de neiertat.”
”Stă în firea lucrurilor ca oamenii superiori, care au adunat în cuget o adevărată comoară, să răsplătească pe binefăcătorii lor pe măsura puterii și a binefacerilor primite.”
(Sf. Grigorie Taumaturgul)

Predica Părintelui Cosmin Tripon la Duminica începutului predicării Mântuitorului

Pocăința este tema centrală pe care o propovăduiește Biserica Ortodoxă, presupunând întoarcerea omului cu toată ființa sa către Dumnezeu, conștientizarea stării sale de păcătoșenie, părăsirea acestor păcate, unirea cu Dumnezeu și înfăptuirea tuturor faptelor bune.
Din păcate însă cultele neoprotestante au confiscat și au schimbat semnificația cuvântului „pocăință”. Pentru aceștia, cuvântul „pocăință” înseamnă părăsirea Bisericii Ortodoxe, abandonarea adevărului mântuitor, adică a dreptei credințe, lepădarea de botezul în numele Sfintei Treimi și primirea unui alt botez. De asemenea, pentru ei pocăința înseamnă și lepădare de Sfânta Cruce, lepădare de sfinți și de sfintele icoane.
Cum se poate face pocăință adevărată fără toate acestea, căci cel ce se leapădă de acestea se situează în afara Bisericii, iar Sfântul Ciprian al Cartaginei spune că ”în afară de Biserică nu există mântuire”. Cine se leapădă de adevărul de credință mântuitor, de Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică și de toate dogmele și învățăturile ei, acela nu se mai poate mântui. Pentru acela Împărăția Cerurilor este închisă.