Biserica Ortodoxă a Moldovei condamnă amestecul patriarhului Bartolomeu în teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Moldova s-a întâlnit vineri, sub președinția Mitropolitului Vladimir al Chișinăului și întregii Moldove. Ierarhii au luat o serie de decizii importante, printre care se numără, decizia organizării unui marș în data de 18 mai, în sprijinul familiei și a valorilor ei, dedicând luna iunie copiilor din Biserică și adoptării de noi statute pentru Biserica Moldovei, în așteptarea aprobării de către Patriarhul Kirill al Moscovei și întregii Rusii.

În afară de problemele vieții bisericești din Moldova, ierarhii și-au exprimat profunda îngrijorare în legătură cu frații lor ucraineni și cu situația de criză care s-a dezvoltat în Ucraina, mulțumită intervenției anticanonice a Patriarhului Bartolomeu și a Patriarhiei Constantinopolului în afacerile interne ale Bisericii Ucrainene.

Declarația Sfântului Sinod, publicată pe site-ul Bisericii Moldovei, în întregime:

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova își reiterează îngrijorarea profundă față de situația tragică actuală a persecuției clericilor și turmelor de credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainiene, condusă de Întâistătătorul ei, Prea Fericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și a toată Ucraina.

Episcopia Bisericii Ortodoxe din Moldova condamnă categoric, ingerința anti-canonică a Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului, care a oferit un „tomos de autocefalie” așa-numitei „Biserici Ortodoxe a Ucrainei”, creată artificial, ca rezultat al îmbinării a două structuri schismatice, care, la rândul lor, nu au făcut absolut nimic pentru a facilita restaurarea unității și păcii între creștinii ucrainieni, ci, dimpotrivă, au provocat consecințe și mai grave pentru Ortodoxia universală.

Mai mult decât atât, metoda aleasă de Patriarhia Constantinopolului pentru „rezolvarea problemei ecleziastice” în țara vecină, cu implicarea directă și sprijinul autorităților puterii din Ucraina, precum și măsurile ostile și discriminatorii față de clerul și pleroma Bisericii Ortodoxe canonice a Ucrainei, parte a Patriarhiei Moscovei, ne obligă să-i declarăm străini pentru viața veche de secole și sfintele învățături ale Bisericii noastre Ortodoxe.

Încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale clerului și credincioșilor Bisericii canonice, prin lipsirea numelui de Biserica Ortodoxă Ucraineană și a legalizării practicii de sechestrare a bisericilor și mănăstirilor istorice, cu sprijinul structurilor puterii, contrar deciziilor comunităților religioase care și-au exprimat dorința de a rămâne în sânul Bisericii canonice, vorbește în mod clar despre scopul principal al structurii bisericești nou-create – lichidarea Bisericii Ortodoxe canonice pe acest teritoriu.

În aceste zile pline de tristețe pentru Biserica Ortodoxă Ucrainiană, alăturându-se tuturor Bisericilor Ortodoxe Locale, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, în numele întregii episcopii, a clerului și pleromei, se roagă pentru frații noștri din Biserica Ortodoxă Ucraineană, către Atotmilostivul Dumnezeu, ca EL să-i întărească în suferințele lor, dăruindu-le toată răbdarea și taria în mărturisirea sfintei credinței ortodoxe, urmând cuvintele cinstitului Apostol Pavel, care a fost în mod repetat prigonit pentru numele Domnului:

De aceea, vă îndemn, eu cel întemniţat pentru Domnul, să umblaţi cu vrednicie, după chemarea cu care aţi fost chemaţi, cu toată smerenia şi blândeţea, cu îndelungă-răbdare, îngăduindu-vă unii pe alţii în iubire, silindu-vă să păziţi unitatea Duhului, întru legătura păcii” (Efeseni 4, 1-3).

În același timp, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova atrage atenția comunității internaționale, față de nedreptatea care are loc în Ucraina, care încalcă drepturile fundamentale ale omului și față de amestecul agresiv și jignitor al puterilor de stat ucrainene, în viața și organizarea ecleziastică-administrativă a Bisericii Ortodoxe Locale.

Mitropolitul Vladimir a scris anterior președintelui ucrainean Petro Poroșenko, cu privire la persecuția obștei monahale de la  Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului – Lavra Poceaev, „solicitand conducerii Ucrainei, să-și îndeplinească rolul constituțional ca garant al păstrării libertății și păcii religioase în țară”.

Preafericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și a toată Ucraina și Înaltpreasfințitul Mitropolit Luca al Zaporozhye, au făcut un apel la Președintele-ales Zelensky, pentru a fi un garant adevărat, al libertății religioase, stipulate constituțional în Ucraina.

Chișinău, Moldova, 22 aprilie 2019.

Moldovan Church condemns Patriarch Bartholomew’s invasion of Ukrainian Church territory

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

1 comentariu la “Biserica Ortodoxă a Moldovei condamnă amestecul patriarhului Bartolomeu în teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene

  1. O atitudine ferma, puternica, impotriva eresului care bantuie acum Biserica ortodoxa, este prezenta in acest
    comunicat al sinodului BOM, condus de Mitropolitul Vladimir.
    Acesta este adevarata iubire fata de aproapele, nu cea recitata in fraze propagandistice cu ocazia diverselor pastorale si predici, prin care Inaltul cler al BOR incearca sa ameteasca oamenii simpli, credinciosi naivi, care nu au habar ce se intampla langa ei. Atunci cand nu sunt ocupati cu iubirismul umanist propovaduit in satanicul organism CMB, arhipastorii nostri si clerul ascultator promoveaza politica nedemna a compromisului, tacerii si dezertarii care ii face in final complici ai agresorilor, aflati fie la conducerea Patriarhiei Constantinopolului, fie a schismei din Ucraina.
    „Nu stiti oare ca prietenia lumii este duşmănie faţă de Dumnezeu? Cine deci va voi să fie prieten cu lumea, se face vrăjmaş lui Dumnezeu” (Iacov4;2-4)
    Prin conștiința martirică și mărturisitoare care caracterizează viața Sfinților Apostoli și a Sfinților Părinți trebuie să ne întărim în zilele noastre, în fața furtunii ereziei ecumenismului și a nepocăinței papismului, care în mod demonic impune să i se închine toți, așa cum din păcate, de multe ori în trecut și foarte pe față astăzi fac mulți dintre ierarhii și arhipăstorii noștri, care încearcă să ne înspăimânte, să ne calomnieze, să ne prigonească, să ne reducă la tăcere. Ne regasim in suferinta fratilor nostri ortodocsi ucrainieni, demni si tari in aceasta cumplita incercare, alaturi de clerul credincios PF.Mitropolit Onufrie al Kievului si Toata Ucraina.
    „Acum, când avem de-a face cu erezia ecumenistă, erezie despre care încă oamenii nu conştientizează că este erezie, trebuie ca toţi cei cu sfântă nelinişte pentru dreapta credinţă să îi păzim pe oameni să nu se molipsească de erezie, iar pentru suferinţele, pentru crucea pe care o purtăm în viaţa noastră, să îi mulţumim lui Dumnezeu, căci aşa El ne fereşte de a iubi lumea aceasta. Căci dacă cineva iubeşte lumea aceasta, atunci urăşte pe Dumnezeu (I Ioan. 2,15), ne spune Sfântul Ioan Teologul. „- Parintele Prof.Theodor Zissis.
    „*Adevărata societate o reprezintă unirea omului cu Dumnezeu. Iar apostazia omului, însoţită de experierea vicleniei demonului constituie antisocietatea.”

    O frumoasa rugaciune catre Domnul Iisus Hristos, a Sf.Grigorie Palama, pentru reconcilierea tuturor celor care dusmanesc, spre vindecare si pace , care” să alunge boala urii şi a corupţiei de la trupul Bisericii lui Hristos“.
    „*Mă rog Ţie să dezlegi vechiul blestem şi să reînnoieşti firea noastră, spălând chiar acum murdăria ce i-a acoperit pe aceştia din cauza nebuniei lor şi să-i cureţi de ocară, zidind de îndată duhul dreptăţii în cele dinlăuntru ale lor şi să le dăruieşti pocăinţă până îi vei mântui. Liberează-i din lanţurile urii, împacă-i şi-i uneşte. Fă-i să trăiască în pace şi înţelegere pentru tot restul vieţii lor. Dă-le ascultare şi bunăvoinţă în fapte şi cuvinte cu care sunt datori dumnezeieştilor noştri împăraţi, cărora Tu le-ai dat dreptul să conducă pe pământ şi care sunt îndatoraţi Sfintei Tale Biserici şi nouă, care doar prin Mila Ta cea Sfântă stăm dinaintea lor: fă ca împăraţii, conducătorii, păstorii şi păstoriţii, aţintindu-şi privirea către un singur lucru, spre Voia Ta cea Sfântă şi călăuzindu-le paşii, să poată afla tot binele acum şi să ajungă la fericirea cea veşnică. Amin“.

    *HIEROTHEOS, MITROPOLIT DE NAFPAKTOS, “Sfantul Grigorie Palama Aghioritul”, Editura Bunavestire, Bacau, 2000

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)