Cum să răspund la fărădelege

Sunt adesea întrebat ce trebuie să facă credincioșii Bisericii noastre în astfel de vremuri dificile, când drepturile și libertățile lor sunt atât de violent și cinic încălcate. În orice caz, în fiecare zi, știrile au informații despre noi confiscări ale parohiilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, despre insulte și amenințări la adresa clerului și a enoriașilor, precum și despre acțiunile ilegale ale funcționarilor care calcă în picioare nelegiuit  normele legii 4128 prin organizarea voturilor de către reprezentanții administrației teritoriale, si nu de către comunitățile religioase (pentru cei care nu știu, voi formula o analogie simplă – imaginați-vă că soarta gospodăriei dvs. este decisă nu de membrii familiei dvs., ci de toți locuitorii din clădirea în care se află apartamentul dvs.). În mod evident, aceste încălcări sunt vizibile cu ochiul liber, iar înmulțirea lor determină un val de indignare pe deplin așteptat din turma Bisericii noastre.
Cum ar trebui să răspundem la valul de încălcări ale legii?
În primul rând, trebuie să ne încredem în Dumnezeu. Chiar și într-o situație atât de dificilă, viitorul nostru va depinde de rugăciunile noastre, de pocăința noastră și de capacitatea noastră de a fi recunoscători Domnului. După cum știm din psaltire, puținul pe care un om neprihănit îl are contează mai mult decât bogățiile celor răi. Căci brațele celor răi vor fi zdrobite, iar Domnul susține pe cei neprihăniți. Dar noi suntem oare cei drepți?
Multitudinea  păcatelor nu ne-a înstrăinat de mila și îndurarea lui Dumnezeu?
Viitoarea soartă a Bisericii noastre depinde de modul în care răspundem la aceste întrebări, cu privire la efortul pe care l-am depus în corectarea vieții noastre. Principalul lucru este să fii cu Dumnezeu. Așteptați pe Domnul și păziți cărările Lui și vă va înălța pentru a moșteni pământul; când cei răi vor fi tăiați, veți vedea. Am văzut puterea celor cei răi care s-a întins ca ramurile unui copac verde. Totuși ei au murit și, iată, nu au mai fost; da, i-am căutat, dar nu i-am mai găsit.
În al doilea rând, trebuie să ne amintim întotdeauna că împreună suntem o forță. Nu vă temeți să vă apărați deschis credința, cu demnitate. În acest context, îmi amintesc provocările făcute în apropierea Bisericii Înălțării Sfintei Cruci din Vinnița. Câțiva zeci de radicali au fost față în față cu câteva mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainiene care au ieșit să se roage pentru Biserica lor. Inamicii Bisericii Ortodoxe Ucrainiene nu au putut face nimic. Nici o forță fizică nu a fost folosită împotriva lor.În contextul amplorii acestei poziții unanime și ferme în credință, orice încercare de a ataca Biserica ar expune inițiativele lor într-o lumină ridicolă și deranjantă. Este același lucru ca și cum un țânțar încearca să înece semnalul puternic al unui abur cu bâzâitulu.
În al treilea rând, noi toți avem dreptul deplin de a ne proteja libertățile pe baza legilor existente – în primul rând, să depunem cereri în instanță și, în plus, să prezentăm reclamații personale; de exemplu, împotriva oricărui funcționar și reprezentant al autorităților locale care încalcă grav legislația legată de sfera religioasă (legea 4128). Nu contează dacă pierdem cazurile din Ucraina. Adevărul este de partea noastră și va fi evident când cazurile vor fi transmise Curții Europene a Drepturilor Omului. Nimeni nu va putea prezenta acolo raidurile ca „deciziile comunităților religioase”, și vor trebui să-și asume responsabilitatea pentru fiecare crimă. Apropo, primul caz privind încălcarea drepturilor credincioșilor din satul Pticha a fost deja transferat la CEDO. Sper că vom avea foarte curând un precedent care va deveni un mărturisitor al triumfului justiției viitoare pentru toți cei care au încălcat legea și au participat la represiunea turmei Bisericii Ortodoxe Ucrainiene.
Și, în sfârșit, credincioșii Bisericii noastre sunt cetățeni ai Ucrainei. Noi plătim impozite, slujim în armată, lucrăm în diverse sfere pentru binele patriei noastre. Avem același drept ca și toti ceilalți cetățeni.
Mai mult, constituția și legile ne garantează diferite metode juridice pentru a ne proteja drepturile. Una dintre ele este participarea directă la alegeri.
În concluzie, îmi place să subliniez că trebuie să mențineți întotdeauna o poziție activă, în special în problemele de importanță capitală, cum ar fi problema chestiunii apărării credinței noastre.
După cum a spus odinioară Parintele Paisie Athonitul: „Trebuie să facem ceea ce putem face într-un mod omenesc și să lăsăm lui Dumnezeu ceea ce nu se poate face într-un mod omenesc”.
Mitropolitul Luca de Zaporozhye și Melitopol
Episcopia Zaporojie a Bisericii Ortodoxe Ucrainene
2/25/2019
image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)