Părintele Nectarie Câșlariu a scris în săptămânile trecute o atenționare foarte pertinentă și echilibrată, adresată episcopului ecumenist Lucian al Caransebeșului, în care îl atenționa că nu merge pe calea cea corectă în legăturile sale cu ereticii.
Ca urmare a acestui gest curajos, episcopul eretic Lucian a luat măsura opririi de la slujire a părintelui Nectarie și a trimiterii sale în ascultare la o altă unitate monastică din episcopie.
Printre acuzele care i se aduc este acuzația de schismă, pentru că, în conformitate cu deciziile canonului 15 I-II, părintele Nectarie a decis întreruperea pomenirii ierarhului eretic, o mișcare absolut canonică, cu largă tradiție în viața bisericească.
Reamintim, că în luna iulie 2023, Mitropolia Basarabiei a dat un comunicat de presă în care îi îndemna pe preoții Bisericii Ortodoxe canonice din Republica Moldova, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, să întrerupă pomenirea și comuniunea cu ierarhii basarabeni și să intre în componența Mitropoliei Basarabiei care aparține de Patriarhia Română.
În acest comunicat, Mitropolia Basarabiei recunoaște dreptul preoților de a se despărți de ierarhii lor eretici, deși invocă, în sprijinul acestei recunoașteri o erezie fictivă pusă pe seama ierarhilor moldoveni, „erezia războiului”, și chiar mai mult, îi îndeamnă direct la schismă, sugerându-le să părăsească Biserica lor canonică și să intre în componența Patriarhiei Române, mișcare strict interzisă de sfintele canoane, care permit doar întreruperea pomenirii, nu și migrația către alte structuri bisericești.
În timp ce în Republica Moldova Mitropolia aparținând de Patriarhia Română se folosește de canonul 15 I-II pentru a îndemna preoții de acolo să părăsească Biserica lor canonică, în România, Patriarhia Română interzice cu desăvârșire preoților să întrerupă pomenirea ierarhilor eretici pentru o erezie reală, ecumenismul, acuzându-i de schismă.
O altă acuză formulată de Episcopia Caransebeș este aceea de nerespectare a mărturisirii de fidelitate eclesială depusă la absolvire și sperjurul.
O simplă lectură a acestui jurământ ne arată că părintele Nectarie nu a încălcat în niciun fel acest text, acționând în sprijinul Bisericii și nicidecum împotriva ei, respectând toate deciziile ortodoxe ale Sfântului Sinod. Nimeni nu poate fi ținut de un jurământ de „fidelitate” să încalce învățătura Sfintei Biserici și să promoveze sau să accepte promovarea unei erezii de către cei cărora le este adresat jurământul respectiv.
Având în vedere că acest jurământ a fost aprobat de către Patriarhie în 2016, este foarte posibil să nu îi fie opozabil părintelui Nectarie, dacă acesta a fost hirotonit înaintea acestei date.
Vă recomandăm și
Mărturisirea antiecumenistă NU este Reformă! Considerente teologice față de unele teze puse în discuție publică de către Părintele Matei Vulcănescu
Feminismul este o ideologie inspirată de legenda demoniței Lilith, „soția lui Satan”, „ruina lumii”
Botezul Domnului în Parohia mărturisitoare antiecumenistă Schit Orășeni
O altă evaluare a anului 2023
Conferință teologică la Nisporeni, Republica Moldova: Mitropolia Chișinăului este Biserica Ortodoxă canonică a Moldovei
Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.