Singura biserică de la Cernobâl dedicată profetului Ilie, profetul Vechiului Testament, este menționată pentru prima dată în cronicile din secolul al XVI-lea. După accidentul de la centrala nucleară de la Cernobâl din aprilie 1986, biserica a fost închisă. A fost redeschisă în 2001. Biserica deține sfintele icoane ale „Mântuitorului de la Cernobîl” și ale Sfântului Nicolae Taumaturgul.
În aprilie 2011, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a catastrofei de la Cernobâl, Patriarhul Chiril al Moscovei și toată Rusia s-a deplasat la Cernobâl. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a slujit acolo o panihidă pentru odihna sufletelor victimelor accidentului. Patriarhul a remarcat că măsurile de izolare și oprire a accidentului de la centrala nucleară „au constituit o mare realizare morală pentru mii de oameni“ și a chemat pe toți cei adunați la comemorare, să nu uite victimele dezastrului de la Cernobâl.
Accidentul de la centrala nucleară de la Cernobâl din 26 aprilie 1986 s-a datorat unei explozii în a patra unitate de producere a energiei atomice. Ca urmare a dezastrului, 19 regiuni rusești, cu o suprafață totală de aproximativ 60.000 de kilometri pătrați și o populație de 2.6 milioane, și 46.500 de kilometri pătrați din teritoriul învecinat al Belarusului (23% din aria sa totală) au suferit efecte radioactive. Suprafața totală a poluării cu radiații în Ucraina a fost de 50.000 de kilometri pătrați (19.305 km2) în 12 regiuni.
Icoana „Mântuitorul de la Cernobâl”, în biserica profetului Ilie, pictată după catastrofă, are o istorie unică. Potrivit site-ul web al Bisericii Sf. Teodosie de la Kiev, prototipul icoanei a apărut de mai multe ori în vis, lui Iuri Andreev, lucrător din cadrul energiei atomice, care a suferit o doză mare de radiații în momentul accidentului. Andreev a respins viziunile ca simple vise, sau chiar erezii, dar în cele din urmă a decis să solicite Mitropolitului Vladimir al Kievului (care a murit recent), posibilitatea pictării unei Icoane a Mântuitorului, cu oamenii de la Cernobâl care și-au riscat sau și-au sacrificat viața, pentru a salva pe alții de radiații. Mitropolitul Vladimir și-a dat binecuvântarea.
Icoana reprezintă pe Mântuitorul, Maica lui Dumnezeu și pe Arhanghelul Mihail în vârful icoanei. În stânga jos sunt sufletele victimelor care au murit în accident; în partea dreaptă jos sunt pictați lucrătorii care au rămas cu bună știință în radiațiile morții pentru a izola accidentul. Între ei este pictat un copac în formă de trident care se află la Cernobâl. „Lucrătorii de la centrala nucleară de la Cernobâl erau toți necreștini”, a spus Andreev, așa cum a raportat The Voice of Russia, până la momentul în care au fost martorii unui fenomen, care nu poate fi interpretat decât ca puterea lui Dumnezeu. În primele secunde după explozia celui de-al patrulea reactor, un nor de particule de uraniu s-a deplasat spre orașul apropiat Pripyat, aflat la doar 1,8 km distanță. „Un pin stătea în calea norului radioactiv. Înainte de a atinge copacul, norul s-a desfăcut în două și, în loc să acopere orașul, a trecut doar la câțiva metri de zonele rezidențiale. Nimeni nu a putut explica acest fenomen până în prezent. ”
În timpul celui de-al doilea război mondial, pinul a fost folosit de fasciști (id germanii) pentru a spânzura soldații ruși.
Icoana a devenit sursa unor vindecări miraculoase, potrivit site-ului Bisericii Sf. Teodosie. În timpul slujbei de preamărire a icoanei, a avut loc un miracol în prezența a mii de oameni: un porumbel a zburat peste icoană, un curcubeu a apărut pe cer în formă de halo (deși nu a existat ploaie), apoi a apărut pe cer o cruce ortodoxă, cu soarele în centru.
Singura biserică deschisă în zona Cernobâlului care indică un nivel minim de radiații
20 aprilie 2011
Interfax
La 25 de ani de la accidentul de la Cernobâl (26 aprilie 1986), nivelul de radiații în zona bisericii profetului Ilie, singura biserica în care se slujește din zona, a fost cu mult inferior zonei, au declarat lucrătorii de la Cernobâl.
„Chiar și în cele mai grele zile din 1986, zona din jurul bisericii profetului Ilie era curată (fără radiații), să nu mai vorbim de faptul că biserica însăși a fost, lipsită de radiații“, a declarat președintele Uniunii Ucrainiene de la Cernobâl, Iuri Andreev, într-o videoconferință de la Kiev-Moscova, miercurea trecută.
La ora actuală, teritoriul adiacent bisericii are nivelul fondului de radiatii de 6 microroentgen pe oră, față de 18 înregistrați la Kiev.
Andreev a mai spus că mulți lucrători în lichidarea catastrofelor erau atei. „Am devenit credincioși mai târziu, după ce am observat astfel de fenomene, care nu puteau fi explicate decât prin voia lui Dumnezeu”, a mărturisit el.
În special, la câteva secunde după explozia celei de-a patra unități a Cernobâl PP, norul care conținea particule de uraniu radioactiv a început să se deplaseze în direcția Pripyat, un oraș situat la aproximativ 1.800 de metri de uzină. Pe drum se afla un pin (el figurează pe o icoană bine-cunoscută numită Mântuitorul de la Cernobîl).
„Norul s-a oprit la acest PIN, s-a împărțit în două părți dintr-un motiv necunoscut și a continuat să se deplaseze pe laturile din stânga și din dreapta ale orașului, în loc să acopere zonele rezidențiale. Nivelul de radiații în zonele contaminate a fost de patru sau cinci roentgen pe oră, în timp ce în oraș, aparatele au indicat doar o jumătate de milliroentgen „, a spus Andreiev.
Această icoană a fost pictată la începutul secolului douăzeci și unu în memoria dezastrului nuclear de la Cernobâl, din 1986. Ea reprezintă pe Iisus Hristos Mântuitorul în ceruri, înconjurat de un nor luminos al slavei dumnezeești, cu mâna ridicată într-un gest de binecuvântare. În dreapta Sa, se afla Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, implorând pe Fiului Ei, i Arhanghelul Mihail în stânga Sa. Steaua căzătoare peste Cernobâl, reamintește de Cartea Apocalipsei, cu referire la „pelin”, care în limba ucrainiană se traduce „Cernobâl”. Pinul care a salvat orașul este reprezentat în mijloc.
Versiunea franceză Claude Lopez-Ginisty
din
Mistagogia
Vă recomandăm și
Conferință teologică la Nisporeni, Republica Moldova: Mitropolia Chișinăului este Biserica Ortodoxă canonică a Moldovei
Încă un părinte mărturisitor din Episcopia Caransebeș îi cere episcopului să renunțe la erezia ecumenistă
Cunoașteți, luați aminte și nu vă alăturați ereticilor!
Sfântul Nicolae Velimirovici: Minunea învierii
Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.