Patriarhia îl revendică drept „episcopul cel mai poliglot” pe cel pe care uniații îl revendică drept „episcopul nostru”

Patriarhia Română reacționează la scandalul provocat de apostazia episcopului orădean Sofronie Drincec și, mai ales, la luarea serioasă de poziție a preotului mărturisitor Cosmin Tripon și a credincioșilor bihoreni care l-au reclamat pe episcop la sinodul mitropolitan din Sibiu, cerând caterisirea preasfinției sale.
Într-un articol elogiator, siteul patriarhal Basilica încearcă crearea unei simpatii față de primul episcop al sinodului BOR revendicat ca „episcopul nostru” de către uniații din România.
Așteptăm cu interes următoarele reacții ale ierarhiei la cererea de trimitere a episcopului în judecată și mai ales decizia finală de care va depinde în mare parte starea canonică a întregului sinod, pentru că păstrarea în sinod a unui episcop revendicat de greco-catolici ca episcop al lor îi poate antrena într-o cădere în apostazie pe toți care au comuniune cu acesta.

Pe siteul patriarhal Basilica a apărut astăzi un articol elogiator dedicat episcopului Sofronie Drincec, firitisit de către autorul articolului ca „ierarhul poliglot” al Patriarhiei Române. Articolul pare inspirat de așa-numita Ziuă a limbilor UE, sărbătoare a noii construcții europene, pe care se vede că Patriarhia o ține cu religiozitatea cu care „episcopul cel mai poliglot” ar fi trebuit să țină sărbătoarea Maicii Domnului de anul acesta.

Articolul despre episcopul Sofronie Drincec apare la câteva săptămâni după ce greco-catolicii de la Oradea l-au revendicat și ei pe preasfinția sa, însă nu pentru darul limbilor străine, ci pentru aplecarea spre papistășie, numindu-l „episcopul nostru”.

Mai este episcopul Sofronie al Oradiei ortodox?

Săptămâna aceasta, preotul beiușean Cosmin Florin Tripon a înaintat sinodului BOR o cerere de revizuire a caterisirii pe motiv că episcopul Sofronie a apostaziat de la credința ortodoxă prin acceptarea pomenirii sale alături de papa și de episcopii uniați pe 8 septembrie.

Părintele Cosmin Tripon a fost caterisit în anul 2017 în mod abuziv, cu o caterisire nulă de drept, pentru că a întrerupt pomenirea ierarhului semnatar al documentelor din Creta și propovăduitor acerb încă de la întronizare, cu un an înainte de propunerea de caterisire a preasfinției sale, al ecumenismului local, judecat în 2008 și iertat după ce a săvârșit slujba Aghiazmei Mari cu un pseudoepiscop uniat.

Părintele Cosmin Tripon cere sinodului BOR desființarea caterisirii pronunțate de episcopul apostat al Oradiei

De asemenea, un grup de credincioși din Bihor au înaintat zilele acestea o plângere contra episcopului respectiv, cerând sinodului mitropolitan din Sibiu să îl propună pentru caterisire din pricina încălcării sfintelor canoane, ce a avut ca rezultat apostazia de la credință a episcopului.

O petiție online s-a lansat pentru susținerea acestei inițiative: https://www.petitieonline.com/susinem_demersul_credincioilor_bihoreni_de_trimitere_in_judecat_a_episcopului_sofronie_drincec. 

Conform procedurii bisericești, sinodul mitropolitan este obligat să judece cazul și să decidă dacă îl trimite pe episcopul Sofronie spre judecare sinodului național, cu propunerea de caterisire. Întrucât episcopul e recidivist, dacă va fi găsit vinovat, propunerea nu poate fi decât de caterisire sau de retragere „amiabilă” din scaun (cum s-a întâmplat acum câțiva ani cu episcopul din Huși). În anul 2008, preasfinția sa a fost găsit vinovat de sinodul local (pe atunci de cel de la Cluj) și a fost trimis în judecata sinodului național cu propunerea de caterisire.

Credincioși bihoreni cer sinodului Mitropoliei Ardealului caterisirea episcopului Sofronie Drincec pentru apostazie

Articolul de pe siteul patriarhal pare o primă reacție a Patriarhiei la noul scandal pe care l-a creat episcopul Sofronie și mai ales la luarea de poziție a preotului Cosmin Tripon și a credincioșilor bihoreni.

Cu toate calitățile preasfinției sale de medic, de poliglot, sinodul mitropolitan din Sibiu și sinodul BOR din București va trebui să judece faptele de episcop ale episcopului Sofronie și să hotărască dacă mai poate fi episcop al Bisericii Ortodoxe Române.

Decizia pe care Patriarhia o va lua va avea consecințe foarte serioase asupra vieții bisericești din Patriarhia Română, pentru că dacă Mitropolia Ardealului și Patriarhia vor alege să disprețuiască strigătul public al credincioșilor și vor refuza caterisirea preasfințitului Sofronie pe motiv că este „cel mai mare poliglot al Patriarhiei”, atunci sinodul Bisericii Ortodoxe Române va avea în componență un ierarh revendicat de către cultul greco-catolic drept „episcopul nostru”, adică vor avea în sobor și în comuniune liturgică și dogmatică un episcop greco-catolic. Cu toate consecințele teologice ale acestui fapt.

Apostazia episcopului Sofronie, convingere personală sau „experiment” în „laboratoarele ecumenice”?

Sunt de admirat, sincer, calitățile de filolog ale episcopului Sofronie Drincec și probabil că ele ar putea fi de folos în viitor cancelariei Vaticanului, mai ales că multe dintre limbile pe care le vorbește sunt ale unor popoare catolice. Patriarhia Română nu pare a trage vreun folos din știința de rusă și sârbă a preasfinției sale, date fiind relațiile precare cu cele două Biserici Ortodoxe surori, iar pentru celelalte limbi există suficienți ecumeniști în aparatul patriarhal care să suplinească nevoia de comunicare cu „frații creștini” vorbitori ai acelor limbi.

Preasfinția Sa episcopul Sofronie însă a fost numit însă în Oradea păstorul ortodocșilor din eparhie, o eparhie cu sute de ani de tradiție de luptă contra papismului și uniatismului, nu profesor de limbi străine.

Calitățile de lingvist nu l-au ajutat cu nimic în săvârșirea înaltei misiuni la care a fost chemat și, din păcate episcopul a ajuns în starea de apostazie și cădere sub anatemă. Iar acest lucru va trebui să îl judece sinodul mitropolitan și, sperăm, ulterior, cel național al Bisericii Ortodoxe Române.

Când eram student la Teologie, actualul patriarh, pe atunci mitropolit al Moldovei, profesor la catedra de Dogmatică, ne spunea o glumă favorită: zicea că președintele Kennedy parcă a fost cel mai bun președinte american pe care l-au avut rușii.

Fie-mi permisă parafraza și să spun că în acest moment episcopul Sofronie Drincec este cel mai poliglot și mai bun episcop ortodox din sinodul BOR pe care îl au greco-catolicii.

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

11 comentarii la “Patriarhia îl revendică drept „episcopul cel mai poliglot” pe cel pe care uniații îl revendică drept „episcopul nostru”

  1. Probabil că nu peste mult timp tovarășul Drincek, va trece și la ținută protestantă, în acest sens avem un exemplu pe Ips Emanuel al Franței, la care de mai mult timp pe la diverse ,,ceremonii și adunări” acesta îmbracă astfel de ținută

  2. V-am spus ca ecumenistii strang randurile.Declaratie proaspata, de consilier ecumenist, cu relatii mari in B.O.R.:,,Ortodocsii pot merge la greco-catolici,la penticostali si la celelalte culte,, Observam ca angajatii din episcopii duc un adevarat razboi psihologic,tinandu-i pe credinciosi in minciunile lor.

  3. Nu e filmat sau inregistrat.A fost o luare de cuvant neasteptata.Eram la curent cu ce se intampla la Oradea si m-au mirat cuvintele- in ton cu ce se intampla acolo.Nu pot sa dau nume pentru n-am dovada inregistrata.Daca stiam ce se vorbeste as fi filmat cu telefonul.Nu e minciuna.

  4. Doamne, ferește! Apără-ne, Doamne, de episcopi care știu multe limbi străine, dar nu vor să învețe Ortodoxia! Ortodoxia este ,,limba” în care a vorbit Însuși Hristos! Ce e atât de greu de înțeles la Patriarhie? Dacă nu știi sau dacă nu vrei să pricepi ACEASTĂ ,,limbă” , nu poți fi ierarh ortodox! Punct.

    Când a fost ales ierarh Sfântul Modest, oare a fost întrebat câte limbi străine știa?

    Acum nu se mai aruncă pietre în Dumnezeu, ca pe vremea comuniștilor, ci praf otrăvit în ochii lui Hristos și al oamenilor! Ecumenismul este praf otrăvit. De piatră te mai ferești, dar praful otrăvit îl inhalează lumea pe nesimțite și moare duhovnicește.

    1. Sfantul Efrem Sirul s-a chinuit toata viata sa invete limba greaca si nu a reusit, iar cand l-a chemat sfantul Vasile la diaconie si l-a hirotonit si i-a poruncit sa spuna ecteniile in limba greaca, a curs greaca pe limba sa de parca era neam de neam de greci. Asa ca…

  5. Nu.Am inteles c-au fost niste consfatuiri la manastirea Caraiman si acolo au venit niste ordine de sus pentru a fi diseminate in teritoriu printre credinciosi si ce a mai ramas din preotime.Deci putem intui hotararea ecumenistilor in privinta apostatului Drincec.Legat de ce se intampla la Oradea,eu as merge in instanta pentru evacuarea cetateanului Drincec din sediul episcopiei,folosind canoanele si regulamentele B.O.R. pe care le-ati mentionat.Merita incercat,macar sa stim pozitia justitiei.

  6. se adevereste ceea ce a spus IPS.LONGHIN cu ocazia unui adunari laBANCENI in 2016dupa creta, anume;satana a pus cirje episcopale la ai sai ca sa distruga ortodoxia din interior.Adevarat ca acest pseudoepiscop a cedat toate bisericile din bihor care au fost ale greco-catolicilor ,dar uniatia de cind a aparut in Transilvania?.Oare nu stie acest asazis episcop ca inainte de a fi greco-catolice ele au fost ortodoxe si luate pe nedrept de greco-catolici si acum si le-au cerut cu nonsalata inapoi ca si cum ar fi fost de la bun inceput ale lor.Ce mai era de ele daca nu erau intretinute de ortodocsii de atitia zeci de ani?!! in vremea comunismului.?!?
    Daca sinodul si patriarhia nu vor lua o atitudine canonica ortodoxa cu privire la acest caz inseamna ca si ei sunt cu acest episcop , deci neortodocsi .Acum sinodul BOR ar avea ocazia de asi reveni din somnul cel de moarte.Daca nu va fi asa ,atunci la ce sa mai mergem la slujbele lor si ale celor care-i pomeensc pe astfel de specimene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)