Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a participat ieri la o slujbă ecumenică cu reprezentanți ai „bisericii” romano-catolice la Bazilica Santa Maria in Trastevere, relatează blogul Lumina Fanarului.
În prezent, el se află la Roma pentru a participa astăzi la evenimentul interreligios din acest an „O întâlnire de rugăciune pentru pace în Spiritul Assisi” și pentru a se întâlni cu Papa Francisc.
Patriarhul Bartolomeu a stat în altar pe tot parcursul slujbei, așezat pe un tron înălțat pe un postament. Deși nu era împuternicit, el a început slujba, proclamând: „În numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt”.
La sfârșitul slujbei, ereziarhul Bartolomeu a intonat Rugăciunea Domnească împreună cu clerul papistaș și a încheiat slujba cu o rugăciune în limba greacă: „Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu voi toți”.
Deasemenea, Patriarhul a ținut un discurs, al cărui text este publicat pe blogul Lumina Fanarului.
„Prin harul lui Dumnezeu, ne-am îndreptat încă o dată pașii de la Roma Nouă la cea Veche, pentru a participa la o întâlnire internațională, organizată de iubita Comunitate Sant’Egidio, pentru a putea medita asupra fraternității și a păcii”, a declarat Patriarhul Bartolomeu, la începutul discursului său.
„Și cât este de potrivit să începem vizita noastră la Roma, adunându-ne împreună cu toții în rugăciune, dând laudă și slavă Tatălui nostru comun care este în Ceruri, împreună cu frații pe care îi considerăm „ prieteni ”, în cel mai profund și mai evanghelic sens al cuvântului ”, a continuat el, referindu-se la clerul papistaș prezent.
„Criteriul pentru a înțelege dragostea unuia pentru celălalt, nu suntem noi înșine, nu este buna dispoziție, nici măcar faptele noastre, ci numai Hristos, în care toată existența noastră își găsește împlinirea. Și pentru a înțelege dragostea Sa, trebuie să fim mai întâi discipoli ai Săi, să ne lăsăm iubiți de El și abia atunci putem să-l iubim pe celălalt, chiar și pe dușmanul nostru”, a sfătuit Patriarhul.
„Privind în ochii voștri, uitându-mă în ochii care strălucesc în această comunitate, putem vedea roada bogată așteptată de Dumnezeu și ne bucurăm de ea, pentru că percepem dragostea lui Hristos, pentru că trăim prietenia de a fi cu toții ucenicii Săi, pentru că mergem cu toții către transfigurarea noastră în El”, a menționat Patriarhul.
Întâlnirea ecumenică care are loc acum la Roma „dă mărturie în fața lumii că putem, într-adevăr să ascultăm porunca Domnului, pentru a răspândi în lume sentimentul de fraternitate”, a spus el.
„Comuniunea noastră profundă, comuniunea ucenicilor cu Fiul, are drept consecință directă comuniunea cu Tatăl și posibilitatea de a obține de la Tatăl tot ceea ce avem nevoie”, a propovăduit el în continuare.
Patriarhul a călătorit la Roma venind de la Istanbul pentru a aduce un mesaj de dragoste, a mai spus Patriarhul. Deși există atât de multe popoare, credințe și culturi, „ele sunt bogăția Fiilor lui Dumnezeu” și toate alcătuiesc un singur popor, creat după chipul lui Dumnezeu, a concluzionat Patriarhul Bartolomeu.
Pe 12 noiembrie, Patriarhul Bartolomeu, împreună cu Arhimandritul Alexie al Mânăstirii Xenophontos și Ieromonahul Teofil al Mânăstirii Pantocrator de pe Muntele. Athos, s-au rugat în altar în timpul slujbei Vecerniei catolice din Belgia.
Roma, 20 octombrie 2020
Vă recomandăm și
Rugăciunea comună peste noapte la Vatican la care participă ereticul Papă Francisc, pseudopatriarhul Bartolomeu și alte ordine religioase
Vizita Patriarhului eretic Bartolomeu în Spania, la Catedrala din Almudena Madrid, pentru consolidarea relațiilor dintre lumea ortodoxă și cea catolică
„Biserica noastră arde din o mie de părți”
Vraja “Eris”, noua minciună referitoare la virusul inexistent Covid
Bucovina de Nord şi Mitropolia Ortodoxă a Bucovinei şi Cernăuţilor ca și alte regiuni din Ucraina intră în Săptămâna Patimilor într-un nou urcuş al Golgotei sub privirea pasivă a guvernanţilor români şi a Patriarhiei Române
Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.