Șansă istorică pentru Biserica Sârbă: promotorul ecumenismului și cel al schismei au trecut din viață în același timp

Patriarhul ecumenist al Serbiei, Irineu, și episcopul schismatic Artemie au plecat din lume la o zi diferență, lăsând Bisericii Ortodoxe Sârbe o șansă uriașă ca viitorul patriarh să fie unul ortodox, care să ducă Biserica sa, în aceste vremuri grele, pe calea mărturisirii ortodoxe antiecumeniste.
Șansele ca viitorul patriarh să fie antiecumenist sunt mari, dacă ne gândim că 17 dintre cei 24 de ierarhi ai Bisericii Sârbe au votat contra documentului eretic „Relațiile Bisericilor Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine” la minciunosinodul din Creta.
Șansa este cu atât mai mare cu cât alegerea unui patriarh ortodox ar putea închide rana schismei din această țară, readucându-i în Biserica canonică pe cei ce l-au urmat pe episcopul Artemie în ultimii ani, printr-un dialog frățesc fără de care cei rămași în urma episcopului excomunicat în 2015 riscă să se trezească într-o structură de tip Slătioara, de la noi, într-o epocă în care ecumenismul a atras mânia lui Dumnezeu asupra noastră, iar Biserica a fost lăsată spre a fi pedepsită de slugile lui antihrist, care parazitează aparatele de stat ale multora dintre țările ortodoxe.

Șansă istorică pentru Biserica Ortodoxă a Serbiei de a părăsi grupul Bisericilor Ortodoxe Locale cu ierarhii ecumeniste și a se adăuga grupului restrâns de Biserici Ortodoxe Locale antiecumeniste, după ce promotorul ecumenismului din această Biserică, patriarhul Irineu, și promotorul schismei locale, episcopul excomunicat Artemie, au trecut din viață cam în același timp.

În cursul săptămânii trecute a trecut din viață patriarhul Irineu al Serbiei, contabilizat la șirul ierarhilor bolnavi de COVID, după ce se spune că s-a contaminat cu această boală la înmormântarea mitropolitului Amfilohie al Muntenegrului, decedat de asemenea, după spusele oficiale de aceeași boală.

Din surse oficiale aflăm că înmormântarea fostului patriarh s-a făcut la 22 noiembrie.

Cu o zi înainte, aflăm din surse neoficiale de pe rețelele de socializare, a fost înmormântat fostul episcop Artemie al Kosovei, caterisit în mod nedrept în 2010 de către sinod pentru că a refuzat să se retragă din Kosovo, și excomunicat în 2015, după ce a hirotonit de unul singur, fără acordul sinodului, trei pretinși „horepiscopi”, pe care a refuzat să îi demită atunci când a fost invitat, în 2015, la sugestia sinaxei din Volos, Grecia, să revină în sinod.

Patriarhul Irineu al Serbiei s-a remarcat prin promovarea ecumenismului cu mai multe ocazii, cea mai flagrantă fiind cea de la sinodul mincinos din Creta, când patriarhul a schimbat votul a 17 episcopi din 24 de membri ai sinodului, care votaseră contra documentului ecumenist referitor la relațiile cu ereziile și sectele, în așa fel încât a apărut că Biserica sârbă sprijină acel document.

Există alte declarații referitoare la monofiziți, care arată că patriarhul avea o puternică înclinație ecumenistă, ceea ce a făcut ca aproape toți ortodocșii sârbi antiecumeniști să îl urmeze pe episcopul Artemie, devenit în ultimii ani promotor al luptei antiecumeniste în țara sa, într-o manieră specifică însă, care a făcut imposibilă colaborarea transnațională pe această temă cu antiecumeniștii din alte Biserici locale.

Atitudinea episcopului Artemie a produs rupturi între nepomenitorii români, după ce o grupare a acestora a căutat colaborarea cu episcopul excomunicat din Serbia, iar ceilalți au refuzat-o.

Merită remarcată poziția corectă a patriarhiei sârbe față de schisma ucraineană, pe care a condamnat-o, și sub imperiul presiunilor interne, exercitate de forțele politice sprijinite de același ereziarh Bartolomeu, care incită la ruperea Mitropoliei Muntenegrului de Biserica Ortodoxă Sârbă.

Odată cu dispariția celor doi promotori, al ecumenismului, respectiv al schismei, Consiliul Episcopal Sârb are o șansă unică de a vota ca patriarh unul dintre episcopii care s-au opus sinodului din Creta, care să înceapă acțiunea de reconciliere a credincioșilor sârbi, prin lepădarea Bisericii Sârbe de ecumenism și de CMB și prin inițierea unui dialog frățesc cu ortodocșii rămași ai nimănui după trecerea din viață a episcopului Artemie.

Episcopii sârbi ar trebui însă să se grăbească și să ia treaba în serios, pentru că din imaginile pe care le putem vedea de pe You Tube, la înmormântarea epsicopului Artemie au participat trei capete încoronate, care dacă sunt cei trei „horepiscopi” hirotoniți de fostul vlădică, înseamnă că „s-a transmis ștafeta”, iar reconcilierea și readucerea în sânul Bisericii Ortodoxe Sârbe a celor ce îi urmează va fi din ce în ce mai dificilă.

Vremurile pe care le trăim sunt unele de pedeapsă pe care Dumnezeu a adus-o pentru trădarea Bisericii de către ierarhii săi de-a lungul timpului și mai ales în Creta.

Fără lepădarea urgentă de ecumenism, dar și de gândirea schismatică, există riscul ca această persecuție să se adâncească și să ne prindă nepocăiți și nevolnici, iar atunci orice încercare de a rezista civic, legal, juridic, politic va fi inutilă, pentru că, în fața slugilor lui antihrist, care lucrează acum în lume, nu putem face nimic fără Dumnezeu.

Dumnezeu să le facă odihnă celor doi ierarhi, după cum a Sa, nu a noastră, este judecata pentru faptele lor!

Știrea despre trecerea din viață a fostului episcop Artemie am primit-o dintr-un film elogiator publicat pe You Tube în limba română. Oare cine este așa de bine cablat în România la realitățile create în Serbia de fostul episcop Artemie? Eu știu vreo câțiva…

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

1 comentariu la “Șansă istorică pentru Biserica Sârbă: promotorul ecumenismului și cel al schismei au trecut din viață în același timp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)