ULUITOR: Traseist prin trei partide în câteva luni, RĂMAS ÎN FUNCȚIA DE PRIMAR, candidat succesiv la două primării!!!

Așa ceva nu vezi în fiecare zi!!!!
Primar comunal, ales pe listele PSD, pleacă din PSD, intră în ALDE, anunță candidatura la funcția de primar municipal, apoi apare drept candidat pentru un nou mandat la primăria din localitate pe listele PNL.
În tot acest timp, în ciuda legii care spune că primarii care pleacă de la un partid la altul pierd mandatul, rămâne în funcția de primar.
Prefectul județului, Ministerul de Interne și Guvernul României spun că omul își poate vedea liniștit de treabă, pentru că… secretariatul comunei nu a notificat Instituția Prefectului cu privire la trecerea sa dintr-un partid în altul (altele). Deci nu poate fi revocat.
Filialele locale ale PSD, ALDE și PNL nu au nicio problemă cu acest lucru.
Se întâmplă în Comuna Cristești, din Județul Botoșani. Primarul (fostul primar, în opinia mea) se numește Lucian Ionuț Borfotină.

Cred că prezentarea făcută în șapou ar trebui să mă scutească de orice comentariu în plus. Voi încerca totuși să spun povestea acestei uluitoare îndrăzneli a unui primar comunal de a sfida legea, în opinia mea, și, mai ales, succesul pe care l-a avut în a rămâne primar aproape un an de zile după ce a trecut de la partidul care l-a ales pe listele sale la altul și, după cum vedeți, la al treilea, în câteva luni.

De vreo doi ani mi-am luat viză de rezident în Comuna Cristești, Județul Botoșani, unde am domiciliu temporar, ocazionat mai ales de participarea la serviciile religioase ale parhiei din Schit Orășeni, al cărei membru sunt.

La sfârșitul anului trecut, mai precis la data de 17 decembrie 2019, am citit în presa botoșăneană că primarul localității, domnul Lucian Borfotină, a părăsit partidul care l-a propulsat, PSD, și a intrat în ALDE, un partid mic, fără mari perspective politice.

Mai mult, domnul Borfotină a anunțat că va candida la Primăria Municipiului Botoșani, din postura de lider local al acelui partid.

Mărturisesc că m-a intrigat faptul că domnia sa a decis să părăsească un partid foarte mare, chiar dacă nepopular la acel moment, pentru a candidat pe listele unui alt partid, care are șanse minime de a intra în Parlamentul următor.

La această curiozitate s-a adăugat și teama că această situație m-ar putea afecta în calitate de rezident al localității, în condițiile în care aș dori să interacționez în vreun fel cu autoritățile locale, dat fiind faptul că, în conformitate cu OUG 57/2019, art. 160 alin. (1), primarul care demisionează din partidul pe listele căruia a fost ales pierde mandatul de primar înainte de expirarea sa de drept.

Am așteptat un termen rezonabil să văd dacă statul și-a făcut datoria și, când, la începutul anului, am constatat că domnul Borfotină continuă să fie primar în localitate, am început demersurile de clarificare a situației.

I-am scris Prefectului Județului Botoșani o petiție la data de 13 ianuarie 2020, în care îi comunicam situația și îi ceream lămuriri.

Petitie Initiala Prefect

Instituția Prefectului mi-a răspuns în termen legal, comunicându-mi că temeiul legal în vigoare al situației reclamate a devenit OUG 57/2019, care a abrogat legea anterioară, că într-adevăr în OUG 57/2019 este prevăzută situația pe care o reclamam eu, cum o reclamam eu, că în cazul în care primarul părăsește partidul care l-a propulsat în funcție, Instituția Prefectului are obligația să emită un ordin de prefect de eliberare din funcție al prefectului, că acest ordin se emite pe baza unui raport întocmit de către secretariatul Comunei Cristești și, cel mai important, că a trimis o copie a sesizării mele la Primăria Cristești pentru ca aceasta să știe că eu am sesizat această situație.

Raspuns 2rs 2020

După ce am constatat că nu se întâmplă nimic, am mai trimis o petiție la Instituția Prefectului, care mi-a comunicat că Secretariatul Comunei Cristești nu a trimis niciun referat întrucât „forul competent să ia act de pierderea calității de membru” (am intuit că e vorba de filiala locală a PSD) nu i-a transmis niciun fel de document din care să rezulte că domnul Borfotină a demisionat din PSD.

Scan Aug 5 2020 1

Prefectul îmi sugera să mă adresez cu o cerere la secretariatul comunal, pe care însă am considerat-o inutilă, de vreme ce în adresa anterioară prefectul mi-a comunicat că sesizarea mea va fi transmisă la secretariat, lucru care se pare că nu a produs niciun efect oricum.

Am adresat în schimb o petiție filialei locale a PSD, în care ceream să mi se spună care este starea domnului Borfotină în partid, în condițiile în care presa botoșăneană anunța săptămânal că domnia sa este membru și chiar lider local al ALDE.

După ce mi-a dat dreptate cu privire la faptul că, în conformitate cu legea, cineva nu poate fi membru de partid în două partide în același timp, filiala PSD mi-a comunicat că la secretariatul său nu s-a depus nicio cerere de demisie din partea domnului Lucian Borfotină.

Am cerut explicații și la filiala locală ALDE, dar, din păcate, acel partid a refuzat să dea răspuns petiției mele, așa cum îl obliga legea.

Pentru că între timp a izbucnit criza coronavirusului și a fost instaurată starea de urgență, am decis să nu acționez ALDE Botoșani în judecată, cum aș fi dorit, din cauza inconvenientelor ivite cu prilejul stării de urgență, inclusiv închiderea instanțelor. Astfel, punctul de vedere al ALDE îmi lipsește.

La termenul legal am înaintat o petiție Guvernului României și Ministerului de Interne, în care ceream ca cele două instituții să verifice situația creată la Cristești.

Petitie Pm

Petiția era însoțită de câteva extrase din presa botoșăneană a vremii, unde domnul Borfotină și-a anunțat plecarea, nu demiterea, din PSD, intrarea în noul partid și, evident, candidatura la funcția de primar al municipiului reședință de județ.

 

La data de 25 martie 2020, MAI m-a anunțat că întârzierea se datorează faptului că secretariatului comunal nu a transmis actele necesare întocmirii ordinului de prefect.

MAI a mai adăugat însă că a solicitat prefectului Botoșani „să dispună toate măsurile ce se impun, în limitele competenței, în vederea clarificării situației semnalate”.

Scan Aug 5 2020

Secretariatul Guvernului m-a informat printr-o adresă că problema nu este de competența Guvernului, dar că a adresat sesizarea Instituției Prefectului, abilitată să o soluționeze.

La data de 4 iunie, Secretariatul Guvernului mi-a transmis-o o adresă comunicată de către Prefectul Județului în 19 martie 2020, prin care informează că nici până la acea dată nu i-a fost transmis Prefecturii referatul de către secretariatul comunal. După aceea nu am mai primit nimic pe această temă. Care era stadiul soluționării problemei la data de 4 iunie, dacă s-a trimis sau nu din martie până în iunie documentele, nu mi se spune.

Doc318

Aceasta este pe scurt, „odiseea” administrativă prin care am trecut, fără niciun rezultat, în discuția cu Prefectura Botoșani, cu MAI și chiar cu Guvernul României.

Am decis să fac publice acum toată această situație, pentru că, în primul rând, nu am avut timp să scriu mai înainte, în al doilea, am așteptat să treacă această pandemie, pentru ca lumea să se întoarcă la ale sale, și, în al treilea rând, pentru că am așteptat să văd totuși o soluționare în spiritul legii a problemei, iar informația că primarul a trecut la al treilea partid mi-a umplut efectiv paharul răbdării.

Ce am înțeles eu din toată această corespondență instituțională:

1. Domnul Lucian Borfotină a plecat la data de 17 decembrie 2019 din PSD, s-a înscris în ALDE și a fost prezentat ca o speranță electorală a municipiului pe toate canalele media locale.

2. Odată cu plecarea din PSD și înscrierea în ALDE, domnul Borfotină nu a depus nicio cerere de demisie din partid, ci se pare că a mers pe demisia de drept, prevăzută de art. 8 alin. (2) din Legea nr. 14/2003, care prevede că la „înscrierea într-un alt partid reprezintă demisia de drept din partidul anterior”.

3. La momentul înscrierii în ALDE, domnul Borfotină a fost obligat de prevederea art. 8 alin. (3) din Legea nr. 14/2003 să declare în scris, pe proprie răspundere, dacă are calitatea de membru al unui partid. Prin urmare, chiar dacă nu a transmis PSD o notificare scrisă de demisie, a renunțat în scris, pe proprie răspundere penală, la calitatea de membru PSD, în momentul înscrierii în ALDE.

4. Odată cu plecarea din PSD domnul Lucian Borfotină nu a părăsit și funcția de primar al Comunei Cristești, cum îl obliga legea. Dat fiind faptul că situația semnalată de mine este recunoscută de către Prefectură ca una care ar trebui să aducă eliberarea funcției de primar de către deținătorul demisionar din partidul pe listele căruia a fost ales, decizia domniei sale de a nu părăsi funcția ar putea avea două explicații logice: 1. necunoașterea legii în virtutea căreia funcționează ca primar, ceea ce este foarte grav pentru un primar, dar nu îl exonerează de răspunderea civilă, contravențională sau penală (ignorantia legis neminem excusat); 2. ignorarea din rea-credință a prevederilor legale, care sunt destul de clare pentru oricine le citește.

4. PSD Botoșani nu a fost deloc deranjat de plecarea din partid a domnului Lucian Borfotină, nici de pierderea unei primării, pentru că, se pare, nu i-a cerut să își clarifice situația, nici măcar după ce a devenit clar că situația a ajuns în atenția opiniei publice și chiar a Instituției Prefectului. De ce nu a făcut acest lucru PSD pot intui, dar nu îmi permit să îmi dau cu părerea în scris. Cunoștințele mele juridico-administrative nu îmi permit să evaluez, iar din OUG nr. 57/2019 nu reiese, dacă PSD avea obligația să ceară lămuriri primarului demisionar, pe care l-au văzut la televizor și în presă ca membru al altui partid, și să informeze ulterior secretariatul comunal sau dacă acesta din urmă era obligat să îi ceară lămuririle necesare. Nu cunosc nici statul PSD. Așa că las această foarte importantă chestiune la latitudinea juriștilor profesioniști, care să spună dacă PSD, care pare a fi cheia rezolvării acestei situații, avea sau nu obligația să constate dacă un primar plecat mai e sau nu membru al său. Nu îmi pot permite nici să spun dacă OUG nr. 57/2019 edictează strict pentru a apăra interesele partidelor sau ale societății, adică dacă norma invocată de mine este cumva declarativă sau onerativă, fată de partidul respectiv.

5. Instituția Prefectului a cerut secretariatului comunal explicații, iar secretariatul i-a spus că nu a primit de la PSD nicio informare cu privire la demisia domnului Borfotină din calitatea de membru PSD. Nu știu dacă, conform ordinelor primite de la MAI (art. 19 din Legea nr. 340/2004 nu îmi permite să evaluez) are competența să se adreseze unui partid politic pentru a cere lămuriri. Rog iarăși juriștii cu experiență să aprecieze dacă, pentru păstrarea legalității într-o funcție publică, prefectul putea să ceară lămuriri de la un partid politic cu privire la această situație. Din corespondența cu IPBT nu reiese că prefectul l-ar fi întrebat pe primarul însuși dacă mai e sau nu membru în partid, nici dacă i-a cerut să își clarifice situația, pentru a i se putea aplica legea care prevede vacantarea postului. Pe parcursul corespondenței mele cu IPBT s-au perindat doi prefecți în funcție, dar soluția a fost aceeași la această speță.

6. Secretariatul Comunei Cristești nu a transmis niciun raport cu privire la încetarea calității de membru al PSD a primarului Lucian Borfotină, deși avea obligația, comform art. 160 alin. (8) din OUG 57/2019, să transmită Instituției Prefectului referatul cu actele privitoare la motivul legal al încetării mandatului în termen de 10 zile de la eveniment. Aceste date nu s-au transmis Prefectului nici după 6 luni de la eveniment. Nu pot să îmi dau seama dacă secretarul comunal avea obligația sau dreptul de a cere PSD lămuriri cu privire la situația primarului, mai ales după ce a fost sesizat de către Instituția Prefectului, nici dacă secretarul avea posibilitatea să se autosesizeze din presă și televiziunile locale cu privire la faptul că primarul nu mai este membru de partid și să ia o măsură. Legea 215/2001 a aleșilor locali nu mă lămurește și nici OUG 57/2019, dar mi se pare că totuși legea nu poate avea astfel de lacune încât să permită ca, pentru simpla lipsă a unui document, pe care cel interesat ar putea să nu îl depună în mod expres, instituția respectivă să nu aibă nicio pârghie de a-și face datoria cerută de lege. Avem aici două realități juridice: 1. o trecere de la un partid la altul a unui primar în funcție; și 2. o obligație a secretarului unității administrativ-teritoriale de a transmite prefectului în termen de 10 zile un referat pentru ca funcția să fie vacantată. Între cele două realități juridice avem o prăpastie constituită de faptul că domnul Borfotină nu a depus la PSD o demisie, ci și-a dat demisia de drept, depunând o cerere pe propria răspundere penală la ALDE, al cărui lider local a ajuns. Este legea atât de slabă încât să nu existe nicio pârghie prin care de la PSD sau ALDE să ajungă la secretariatul Comunei Cristești o notificare cu privire la noul statut politic al domnului primar al comunei?

7. Secretariatul General al Guvernului și MAI au acceptat situația descrisă de către prefect, fără a cere nicio lămurire suplimentară cu privire la faptul că totuși, în localitatea Cristești, județul Botoșani funcționează de 8 luni un primar care a părăsit partidul pe listele căruia a candidat, deși legea spune că trebuia să părăsească și funcția de primar.

Urmarea acestei forme de interpretare a legii, domnul Lucian Borfotină continuă să fie primar în Comuna Cristești, deși legea spune că nu ar mai avea dreptul să fie primar. Instituțiile statului nu mi-au comunicat o retragere a domniei sale până la acest moment dat, iar în presa botoșăneană domnul Borfotină este prezentat la data de 15 iulie 2020 ca încă primar al Comunei Cristești, într-un material în care anunță că nu va mai candida la primăria municipală, mulțumindu-se cu cea comunală.

Îi rog pe juriștii profesioniști (autoritățile locale și Guvernul nu par a avea o problemă cu acest lucru) să aprecieze 1. dacă actele primarului, emise din decembrie 2019 sunt legale; 2. dacă fondurile manipulate, în calitate de ordonator de credite, sunt legal administrate; 3. dacă localitatea mai are încă un primar sau dacă l-a avut în ultimul an, și să îmi comunice și mie.

Îmi întemeiez aceste întrebări pe faptul că art. 160, alin. (2) al OUG nr. 57/2019 prevede că data încetării de drept a mandatului este data producerii evenimentului, adică, în cazul nostru, cel târziu data de 17 decembrie 2019, când domnul Lucian Ionuț Borfotină a anunțat că a plecat din PSD și a devenit membru al ALDE. 

Cât despre ridicolul prezenței în același timp în municipiului Botoșani a afișului cu candidatura domniei sale la primăria municipală pe listele ALDE, iar în Comuna Cristești a afișului cu candidatura la Primăria Cristești pentru un nou mandat pe listele PNL, las aprecierile la latitudinea alegătorilor.

O călătorie la Botoșani și Cristești îl poate convinge pe orice sceptic de faptul că afișele se află în același timp prezente. Că încă nu a început campania electorală și ele sunt acolo cumva ilegal cred că nu mai are rost să ne formalizăm.

Există o declarație a domnului Șoptică, cel pe care îl vedeți în afișe alături de domnul Borfotină, care ne-ar putea lămuri cu privire la această trecere a domnului Borfotină de la PSD, pe la ALDE, pentru a ajunge la PNL.

Domnul Șoptică ne spunea în luna februarie că este exclus ca un primar plecat din PSD să candideze pentru vreo primărie în cadrul PNL. În august, îl vedem pe domnul Șoptică pe același afiș cu domnul Borfotină, candidați amândoi, domnul Șoptică drept președinte de județ, domnul Borfotină, primar al localității în care, dacă s-ar aplica corect legea, domnia sa nu mai e primar de luni bune.

Din aceasta eu înțeleg că șederea domnului Borfotină în ALDE câteva luni a fost un fel de purgatoriu personal al domniei sale, pentru a scăpa de „păcatul de a fi pesedist” și a urca în „raiul penele”.

Domnul Șoptică este alături acum pe afișe de un fost membru ALDE, nu de un membru PSD, deci totul este „în regulă”.

Singura întrebare care rămâne: De ce este de acord PSD cu această situație?

Nu pot, în ultimul rând, să nu îmi exprim nedumerirea cu privire la faptul că nimeni din presa locală botoșăneană nu a pus în toate aceste luni nicio singură întrebare cu privire la legalitatea acțiunilor primarului Lucian Borfotină, prezentându-l până la refuz cu tot felul de știri, unele politice, altele de tabloid.

Este oare posibil ca nimeni din presa botoșăneană să nu știe prevederile OUG nr. 57/2019 cu privire la încetarea mandatului primarului care a plecat din partidul pe listele căruia a fost ales? Sau nu i-a păsat nimănui de faptul că domnul Borfotină a continuat să fie primar și după plecarea din PSD și înscrierea în ALDE și spectacolul a mers mai departe.

În aceste luni, cu părere de rău o spun, fără să își pună problema legalității o secundă, presa botoșăneană le-a prezentat locuitorilor județului o Divina Commedia provincială, în care un Dante Alighieri sătesc străbate „iadul” pesedist, se curăță în „purgatoriul” ALDE, pentru a ascende în „raiul” pedelist, pardon, penelist, după care îi invită pe botoșănenii din Cristești să aibă încredere deplină în noul vechi candidat la primăria lor.

Pentru conformitate precizez că am adresat unora dintre aceste oficii de presă locală un email în care le-am împărtășit stadiul anchetei mele cetățenești-jurnalistice, la un moment la care încă puteau să sesizeze neregula. Nu am primit niciun răspuns. Îmi fac datoria de a le difuza și acest material, cu speranța că măcar acum își vor face datoria jurnalistică de a informa corect opinia publică botoșăneană, în rândurile căreia mă număr și eu cu mândrie și bucurie.

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

3 comentarii la “ULUITOR: Traseist prin trei partide în câteva luni, RĂMAS ÎN FUNCȚIA DE PRIMAR, candidat succesiv la două primării!!!

  1. Primii socialisti din Romania au fost liberalii,in sec.XIX.Se vorbea pe atunci ca acest partid a fost intemeiat de un agent otoman,pentru a se opune Independentei de Stat a Romaniei si pentru a-i ataca pe conservatori.De asemenea,aliatii otomanilor,austro-ungarii, il atacau pe Mihail Eminescu.Legat de mine,in 1995 eram la tara,la sapa ,la cartofi.Pe ulita satului au aparut doua persoane in varsta.Am intrat in vorba cu dansii si am aflat ca unul era liberal,respectiv taranist,fosti detinuti politic.M-au impresionat si in 1996 am facut campanie electorala pentru E.Constantinescu si pentru C.D.R,crezand ca-l vor aduce pe Rege pe tron.Din nefericire,nici Regele n-a fost adus,iar taranistii au disparut.L-am vazut,totusi ,pe rege, in august 1997 la Sibiu,cand nu i s-a dat voie sa intre in altarul catedralei,si a ramas in pronaos,alaturi de Doina Cornea.Eu am stat chiar langa dansii.Tot in acea zi,teologii de la I.T.U.Sibiu declarau in zeflemea ca n-au alt rege decat pe regele Cioaba.No comment./F.S.N-ul actual are doua ramuri-socialistii,,hard,,-psd si socialistii ,,soft,,-pnl.Ar fi crezut cineva,dupa 2004,ca vom mai auzi de psd-isti?De cei,,hard,,sau de cei ,,soft,,?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)